- 172 tombes i un home. Salvador Vilaseca, descoberta i excavació de la necròpolis -

Tot comença, com tantes coses en l’arqueologia del territori, amb Salvador Vilaseca i el seu interès pel passat. Salvador Vilaseca i Anguera (Reus, 1896-1975), metge, historiador i arqueòleg aficionat, es va dedicar a recórrer, durant anys, el territori de les Comarques de Tarragona recollint informacions sobre jaciments, localitzant-los, realitzant diverses excavacions, etc. La seva feina va portar a la llum un gran conjunt de materials arqueològics que es troben, avui dia, en espais com el Museu Salvador Vilaseca (Reus) i el Castell de Falset, Museu Comarcal del Priorat.

Entre aquestes recerques va identificar tallers de sílex i espais d’habitació de la prehistòria al terme del Molar, però la seva descoberta més important va ser la troballa de la necròpolis del Calvari.

Durant la tardor del 1930 Salvador Vilaseca descobreix el jaciment, amb una cronologia entre els segles IX i VI aC (aproximadament), on troba fins a 172 urnes de ceràmica, la majoria cobertes amb una llosa de pedra.

Es tracta d’un dels “tresors” més importants d’aquesta època dins el territori Català, una necròpolis d’incineració, amb les cendres (i ossos calcinats) guardats dins les urnes, juntament amb objectes com anelles i braçalets de bronze (delicadament decorats), fíbules i ganivets de ferro.

Urnes funeràries El Calvari -Castell de Falset, Museu Comarcal del Priorat- 

Textos i fotografies urnes: Maria Garcia Barberà 
Fotografies de detall: Núria Rafel
Plànol jaciment: ACD-Proyectos
Subscriure a
Menu

Menú principal